Blog

Polivalentni kompleks Omiš – Planova

Pismo namjere

In Uncategorized by ztadmin / May 31, 2014 / 0 Comments

Grad Omiš je pun polariteta. Sa jedne strane tu je enormna prirodna energija nastala sudarom dviju voda, stajaćice i tekućice, a sa druge strane jedan  kontinuirani nemar koji je tijekom posljednjih nekoliko desetljeća doveo do toga da se sva romantika bogom dane lokacije sada čita jedino u tragovima, dok je ukupna slika grada devastirana do te mjere da oku struke, ali i običnih građana, djeluje više kao privremena improvizacija nego pozitivan primjer primorskog urbanizma i kulture življenja.

Read more →

O jedrenju

In Uncategorized by ztadmin / February 11, 2013 / 0 Comments

 
Ideja da se krene na ovaj put rodila se još prošlo ljeto kada je Slobodan bio sa Sretom, Mirkom i Aresom na sedmodnevno krstarenje. Tada je iskušao sve ono o čemu je toliko sanjao, i za što je poduzeo mnoge radnje da bi to pretočio u djelo. Tonči i ja smo svo to vrijeme tiho u sebi gajili nadu da će se ta ideja ostvariti na obostrano zadovoljstvo. Zadnjih nekoliko godina nam je to jedrenje stvarno jedna od najvećih ljubavi, i jednostavno smo treperili od same pomisli da ćemo napokon to i doživiti. Čak previše nismo ni pričali o tome jer nam se činilo prelijepo da bi bilo, ono što se kaže, istinito. Međutim, sredinom kolovoza ljeta gospodnjeg 1996. četiri zaljubljenika su se otisnula od porta, i upustila se u direktan kontakt sa predmetom svojih snova.

Read more →

“Urbanizmom” protiv arhitekture

In Uncategorized by ztadmin / February 11, 2013 / 0 Comments

 
Interdisciplinarnost urbanizma kao struke je neupitna. Po mom, to su skoro sinonimi. Upitno je, međutim, kad  se razne osobe koje sebe smatraju toliko  „renesansnima“  odvaže na izradu takvih složenih dokumenata, pa misle da nije potrebno kontaktirati lokalne vlasti, sociologe, prognostičare razvoja, pa čak ni arhitekte, jer su oni sami sebi dovoljni. Ako ih i kontaktiraju, to im je dovoljno za jedan gradić, pa će „copy-paste“ metoda riješiti probleme i ostalima. Iako urbanizam anticipra i sve drugo, progovorio bih nešto o  komponenti arhitektonskih limita i definicija unutar tih planova.

Read more →

Hrvatska obala – povratak u budućnost

In Uncategorized by ztadmin / February 11, 2013 / 0 Comments

 
Samim tim što postojimo, našli smo se na putu vremenskog pravca, sazdanog od beskonačnog reda točaka-jedinica vremena. Mi živimo točku vremenskog pravca, i na nama je velika odgovornost da ga se držimo (držimo reda),  inače će i prošle i buduće oči uočiti da se u ovo naše vrijeme dogodio neki poremećaj, te da naslijeđeni red nismo znali prenijeti.

Prostor je kategorija koja zahtjeva jako pažljiv, gentlemanski odnos prema sebi. U australskim muzejima pored osobito vrijednih eksponata piše „Touch with Your eyes only“, što bi se trebalo primijeniti i na prostor.  Osvajati ga treba promišljeno, po starinskoj „tri put miri, jedan put kroji“. Prvo treba osigurati puteve da se kroz prostor može „teči“, a potom mikroprostore za različite vrste ljudske djelatnosti, od življenja,  rada do zabave. Putevi bi tebali biti široki da zadovolje i kolni i pješački promet, a parcele tolike da oni koji na njima borave još uvijek osjete da su u prostoru, a ne sputani. I to su neke osnove urbanizma, koje se čine tako logične i jednostavne za slijediti. Na hrvatskoj se obali od Drugog svjetskog rata na ovamo, dogodilo veliko neshvaćanje te osnovne logike i sa posljedicama toga se mi danas suočavamo.

Read more →